tiistai 7. lokakuuta 2014

Tein itse ja säästin: Valjaat aseelle

Tarina alkoi jo vuosi pari sitten, raahatessani painavaa reserviläiskivääriä pitkin metsiä, linnunpyynti tarkoituksessa. Painava kun on niin tavallinen kaksipistehihnalla olkapäillä roikotettu kivääri, yhdistettynä reppuun selässä ja haulikkoon kädessä alkaa väkisellä painamaan harteita, lopputuloksena hartiajumi seuraavana iltana. Alkuperäinen ajatus oli ostaa asereppu, mutta kun köyhällä ei ole vara ostaa halpaa ja eberstocit liian kalliita siirtyi ajatus tämän syksyn aikana ampumahiihtovaljaisiin. Nehän ne olisivat hienot ja hyvät, mutta taas nettiä selatessani hinnat pyörivät 80-100 euron tietämillä. Liian kallista, kun asereppu olisi kuitenkin parempi. Pelastukseksi olisi koitunut SA-kauppa, tuolla armeijan vanhat valjaat maksavat noin 10 euroa, mutta käyntiä maalipitäjässä jossa moinen olisi ei nyt ollut, niin jäi ainoaksi vaihtoehdoksi tehdä itse.

Marssin paikalliseen kangaskauppaan, jossa myyjä täti hetken tuijotteli, kun nuorehko mies alkaa tivaamaan hihnojen hintoja ja leveyksiä. Solkiakin pitäisi saada. Hetken ihmeteltyään ja varastojaan tongittuaan ystävällinen täti, kertoi ettei hänellä nyt ole valikoimassa, kuin noin 2cm levyistä hihnaa, mutta leveämpääkin saa tilaamalla. Näinpä tilasin kaupaan 50mm leveää hihnaa ja tuohon 20mm hihnaan sopivia solkia.

Viikon odotellessani laskin ja suunnittelin miten pitkät viillekkeet ja hihnastot tarvitsisin. Itseltäni löysin jo yhdestä vanhasta projektista yli jäänyttä 25mm hihnaa, josta sopii kiväärin kiinnitykset tehdä. Viikko kului ja marssin kauppaan uudemman kerran, taasen mukava täti taas hetken töllisteli ennen kuin alkoi tapahtua. Nyt löytyin 50mm viillekettä jota otin 1,5m kapeampaa 20mm hihnaa otin 3 metriä ja solkia kahta erillaista: tavallisia repunpikasäätö solkia 2 kpl ja yksinkertaisia solkia 3kpl.

Viillekkeiden mitaksi sovittelin omille hartioille sopivat 50cm kappale, joten mittasin pikkuisen reilun metrin pätkän 50mm viillekettä. Tämän taitoin kuvassa nähtävästi V-muotoon ja ompelin kiinni, näin pääsin mahdollisimman vähiin ompeluihin, mutta mahdollisimman lujaanlopputulokseen.
Tämän jälkeen ompelin ylimmäisen kiinnityskohdan kivääriin. Tässä tavoitteenani oli saada paino jakautumaan tasaisesti, joten opelin soljen kiinnityksen vasemmanpuoleisen viillekkeen alkuun ja hihnan kiinnityksen peilikuva kohdalle oikeanpuolleiseen viillekkeeseen. Samalla viillekeiden ompelukohta suojaa vähän kantajan selkää aseen mahdollisilta teräviltä reunoilta..
Näiden jälkeen tuli aikakiinnittää pikasäädetttvät soljet viillekkeiden alapäähän.
Solkien kiinnitykset viimmeistelin taittamallaviillekkeen päätä hieman nuolenkären muotoon ja polttamalla pään, sekä taittamalla soljen nauhaa itsensä alle. Soljen kiinnitykseen käytin 25mm levyistä nauhaa.

Näiden jälkeen valjaiden viillekkeet olivatkin valmiit. Oli aika rueta mittailemaan 20mm nauhaa oikean mittaiseksi. Tässä luotin puhtaasti tuuriin, koska kiväärini ei ollut nyt käsillä, että olisin voinut mitata tarkan mitan, mutta noin 2 metriä sitä kului. Pujottelin päät solkiin siistin ne polttamalla ja ompelemalla kaksinkerroin. Tämän jälkeen mittasin nauhaston keskikohdan ja ompelin alimmaisen kiinnitys soljen samaan tyyliin, kuin yläpäähänkin paikoilleen.
Nyt valjaat olivat valmiit. Omalle työlle ei voi oikein laskea hintaa, hauskaahan tuo oli. Materiaalikuluja tuli 7,5 euroa ja vähän hihnoja jäikin vielä. Kivääri kulkee selässä mukavasti painon jakautuessa molemmille harteilla ja saa hyvin säädettyä niinkin, ettei pää hakkaa piippuun. Sen verran siistiä jälkeäkin tuli, etten itsekkään äkkiä uskoisi, että itte oon teheny ja parempipuoliskokin tuumasi, että tuollaistahan jälkehän saa kaupasta.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti